Lecturile la zi – jurnale

M-a prins un chef teribil de citit in ultima vreme. Faptul ca au iesit pe piata carti care-mi sunt pe plac are ceva de-a face cu asta. M-am aventurat iar in librariile obisnuite, departe din drumul anticariatelor si am saltat o mana de carti (2 de la targul de carti Gaudeamus).

Sunt in faza in care am revenit la iubirea mea dintai – jurnalul. Am o pasiune nestavilita pentru vietile altora, in sensul extrem de voyeourist, foarte Facebook. Ajuta ca persoanele despre care citesc sunt totusi interesante.

Am inceput cu „Memoriile unei fete cuminti”, volum care a fost o serie de revelatii pentru mine. Daca este sa lasam deoparte pornirea, ambitia, hotararea lui Simone, pot spune ca m-am regasit in toate gandurile ei. De la copilaria in care religia a jucat un rol important, la trecerea spre lipsa de credinta, la pasiunea pentru citit si scris deopotriva, trecand prin impresia ca familia ta este importanta, pana la a intelege ca parintii sunt si ei simpli oameni, cu limitarile inerente.
Mi-a placut jurnalul, pe de alta parte, mereu mi-a placut Simone de Beauvoir.

Acum citesc in paralel „Jurnalul Annei Frank” si ” In cautarea fericirii”. Asta pentru a balansa copilariile lui Anne cu maturitatea lui Bertrand Russell. Daca Simone mi s-a parut ca scrie perfect echilibrat, Anne e la inceput mult prea copil (desigur, asta ii e farmecul), iar Russell e sinceritatea si maturitatea intruchipata.

Voi sfarsi seria cu „Jurnalul unei scriitoare” de Virginia Woolf. Am vrut sa iau „Orlando”, dar mi-am dat seama ca ma atrage procesul la Woolf, nu stiu daca la fel de mult rezultatul final. Vom vedea.

Reclame


Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s